Recenze Nokie N8

23.09.2011 14:21

Nokia N8 - recenze

Určitě Vás zajímají jednotlivé detaily telefonu N8. Proto si přečtěte tuto stránku s recenzí a možná Vám to pomůže s názorem, zda se Vám tento telefon hodí a zda o něj vážně máte zájem. V opačném případě se podívejte určitě raději na něco jiného. Daleko lepší řešení totiž bude pořízení telefonu, který Vám vyhovuje.

Nokia N8 – vzhled telefonu

Pro některé z nás určitě nejdůležitější informace před nákupem telefonu. Kdo z Vás by si pořídil telefon, který se mu prostě nelíbí? Asi nikdo. V případě telefonu Nokia N8 však vzhled řešit nemusíte, protože vypadá opravdu parádně. Díky své takřka celokovové konstrukci vypadá skvěle. Takřka celokovovou konstrukci zmiňuji proto, protože kdyby byl telefon celý z kovu, tak si z něj asi těžko zavoláte. Nicméně konstrukce je z 0,7mm jednolitého kovu, který působí velmi luxusním dojmem. Telefon se bude určitě líbit všem. Jak teenagerům, tak i případným businessmanům. Určitě se nenajde člověk, který by se za něj styděl. Telefon se nabízí v několika barvách, což není u telefonů Nokia přímo obvyklé. V nabídce jsou tyto verze: bílo stříbrná, tmavě šedá, oranžová, modrá a zelená. Na českém trhu se však setkáte pouze s některými verzemi.

Nokia N8 – konstrukce

Jelikož je telefon z jednolitého kousku kovu, nedochází k žádnému nepříjemnému skřípání ani posuvu. Nokia N8, jak jste se už mohli dočíst na tomto webu nemá hardwarovou QWERTY klávesnici, což znamená, že je telefon daleko užší než třeba Nokia N97 nebo Nokia C6. Rozměrově je na tom Nokia N8 na těchto parametrech: 113,5 x 59 x 12,9 mm. Váhově je na tom však v poměru na rozměry celkem nadprůměrně. S váhou 135g nemusí být někdo spokojený. Je to telefon, který ve Vaši kapse prostě ucítíte. Když se podíváte na zadní část telefonu, uvidíte výběžek, který je způsobený fotoaparátem (12Mpix) a Xenonovým bleskem. V případě, že budete telefon používat v ruce, tak problém nebude, ale nastane v případě, že budete chtít používat telefon v poloze ležmo (třeba na stole). Pak se právě kvůli části, ve které je umístěn fotoaparát bude telefon nepříjemně hýbat. Ještě je dobré zmínit, že díky konstrukci nelze jednoduše vyměnit baterie telefonu.V případě výměny tak budete muset navštívit servis. Kolikrát ale za život měníte u telefonu baterii?

Nokia N8 – displej

3,5“ displej využívá technologie AMOLED, která by však u dnešních telefonů měla být samozřejmostí. Pokud porovnáme telefon třeba s Nokií C6, tak ta už využívá kromě samotné AMOLED technologie také ClearBlack, takže pohled na displej je ještě lepší. Před displejem najdete kvalitní sklo pod označením Gorilla Glass. S tímto sklem se nemusíte bát o nepříjemné šrámy na displeji. U displeje je využit kapacitní displej, která se u telefonů ostatních výrobců moc nevyužívá. Ovládání je však příjemné. Ovládání ano, ale psaní moc ne. O tom až jindy. V případě barevnosti displeje, tak telefon Nokia N8 využívá 16. milionů barev. Ale u telefonů za takové peníze se snad už ani nic jiného neočekává.

Nokia N8 – Symbian

Ač je v telefonu použit nový systém, tak ti,co do teď pracovali se systémem S60 nemusí truchlit. Systém je velmi podobný a tak se nemusíte obávat, že mu nebudete rozumět. Pár změn sice má, ale nic hrozného to opravdu není. Změny jsou spíše k dobrému. Telefon můžete ovládat třeba dvěma prsty v případě zvětšování a zmenšování fotografií apod. Mezi další plusy nového Symbian patří jednodušší a přehlednější uživatelské rozhraní či vizuálního správce úloh. Díky němu získáte informace o spuštěných aplikacích. Nová verze si slibuje také zrychlenou odezvu díky vylepšení správy s operační pamětí. Hlavní obrazovku si budete samozřejmě měnit podle svého gusta, tak jak jste si už možná zvykli u Nokie N97 či Nokia C6. Další technické informace o nové verzi si můžete přečíst na oficiálních stránkách Nokie.

Nokia N8 – ovládání

Jelikož chybí tomuto telefonu hardwarová QWERTY klávesnice, bude jediné možné ovládání pomocí displeje. Důvod, proč chybí tento příjemný prvek je neznámý. Buď chtěli udělat telefon menší a nebo si řekli, že už telefonů s hardwarovou klávesnicí udělali dostatek a tak chtějí oslovit ty, komu škodí. Avšak pohodlnost hardwarové klávesnice se s ovládáním na displeji nedá srovnávat. Ač je displej použit s kapacitní technologií, ovládání je příjemné a přesné. Při pohybu v menu se tak nemusíte obávat nepřesností a zuřivého ťukání do skla. Jinak tomu však bude v případě psaní zpráv na softwarové QWERTY klávesnici v poloze ležmo. Je velmi pravděpodobné, že si budete muset chvíli zvykat, než napíšete zprávu bez toho, abyste se uklepli. Ale to je prostě síla zvyku. K telefonu se bohužel nedodává stylus, který usnadňuje ovládání telefonu. V případě hardwarových tlačítek, tak v popředí telefonu najdete v celkem nesmyslné pozici (vlevo dole) tlačítko pro vstup do menu. Při porovnání s kvalitním tlačítkem u telefonu Nokia N97 musím říci, že toto se moc nepovedlo. Nejen pozice ve které si budete lámat palce, ale i použitý materiál není to, co bych u takto cenově ohodnoceného telefonu očekával. V pravé boční části najdete klasický posuvný jezdec pro odemykání telefonu, + a – pro zesílení/zeslabení hovorů případně přibližování/oddalování snímku při fotografování a samotné tlačítko fungující jako spoušť při focení. V levé části najdete neobvyklý vstup pro SIM a paměťovou kartu. O něco níže se na Vás usměje vstup pro microUSB pomocí kterého můžete telefon jak nabíjet, tak díky redukci microUSB/USB spojit telefon s PC. Ve spodní části telefonu najdete vstup pro nabíječku (kolík). V poslední horní části najdete klasický vstup pro sluchátka, HDMI redukci a tlačítko pro zapnutí a vypnutí telefonu.

Nokia N8 – foto a video

Kvalita focení o rozlišení 12Mpix napovídá sama o sobě. Fotky jsou opravdu pěkné a povedené. Díky xenonovému blesku nemusíte mít obavy o kvalitu fotek i v případě, že je v okolí tma. S tímto telefon už nemusíte nosit svůj kompakt sebou. V případě natáčení videí s tímto telefon máte také vyhráno. Nokia N8 nahrává videa v HD kvalitě a to už je co říci. Mobilní telefon nebo kamera? Videa jsou srovnatelná a záleží jen na Vás, zda u sebe nosit kameru a mobil a nebo jen mobil. Podívejte se sami na video z tohoto telefonu a uvidíte, že kvalita je opravdu výborná.

Nokia N8 – ostatní

Abych z toho nedělal mega recenzi, zakončím recenzi tímto odstavcem do kterého zamíchám všechno ostatní. Začněme třeba u OVI map, které ani u tohoto telefonu nemůže chybět. Celoživotní bezplatná aktualizace je také samozřejmostí. Při nákupu tohoto telefonu tak máte v jednom přístroji kvalitní mobilní telefon, fotoaparát, kameru, mp3 přehrávač, ale i navigaci GPS jak do auta tak pro pěší chůzi. Poslech hudby je podobně jako u dnešních telefonů i u N8 mezi standardem. K telefonu dostanete kvalitní stereo sluchátka, které nebudete muset díky své kvalitě měnit. Díky HDMI technologii budete moci připojit telefon k Vaší televizi a sledovat tak třeba právě Vámi nahrané videa. Pokud hledáte informaci, zda má telefon FM vysílač tak ano, má. Díky FM vysílači tak můžete přehrávat ve Vašem autorádiu skladby z Vašeho telefonu. Někde jsem se však dočetl, že se na displeji rádia bohužel nezobrazí seznam skladeb, ale pouze nápis NOKIA. U telefonu je v příslušenství dodávána redukce microUSB/USB, díky které můžete k telefonu připojit třeba Váš flash disk, případně rovnou externí disk. Tento multimediální telefon opravdu stojí za to pro ty, co ho využijí na 100%.

Nokia N8 – závěrem

Pokud se chystáte koupit tento telefon, určitě jeho nákupem neuděláte chybu. Pokud hledáte multimediální přístroj, tak se Vám Nokia N8 bude určitě líbit. Předpokládám, že za pár měsíců seženete tento telefon za příjemné peníze a tak se nebudete muset ani rozhodovat jestli ano či ne. Pokud jste před prodloužením smlouvy u svého operátora, poptejte se za případnou cenu za tento telefon a možná budete překvapeni. Sám o sobě jsem dostal při prodloužení smlouvy telefon N97 mini za příjemné dva tisíce a to měsíčně zaplatím něco kolem tisícovky. Naopak, pokud se Vám telefon nezdá či nelíbí, podívejte se raději po něčem jiném, protože by bylo škoda, kdyby Vás pak nákup tohoto přístroje mrzel. Doufám, že se Vám poskytované informace budou hodit

Nokia N8 lze pořídit v 164 e-shopech za cenu od 6 880 Kč do 13 749 Kč (Zdroj: Heureka.cz)

 

 

By Kimoli           (převzato)
 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.